Dovolená

Když na lyže, tak do těch nejkrásnějších středisek. Výberte si z top ski areálů v Evropě

Nejlepší lyžařský areál světa má Švýcarsko / Depositphotos
Pokud plánujete dovolenou na lyžích, pak se rozhodně podívejte na náš seznam nejlepších lyžařských středisek v Evropě, kde vás čeká opravdová zimní pohádka. Víte, které evropské středisko je hodnoceno nejlépe?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

01. února 2022   |   14:09

Nejlepší lyžařský areál světa má Švýcarsko. Středisko Verbier ve Švýcarsku vyfouklo prvenství francouzskému ski areálu Val Thorens, který v ocenění World’s Best Ski Resort bodoval na nejvyšší příčce celkem sedmkrát. Zároveň byl ve Verbieru oceněn i jeden z hotelů, a to jako vůbec nejlepší lyžařský na světě.

Verbier je nejlepší lyžařský areál světa 

Městečko Verbier je bránou do lyžařské oblasti 4Vallées neboli Čtyři údolí. Nachází se poměrně nedaleko Zermattu, a tudíž v blízkosti ikonické hory Matterhorn. Na středisku byl oceněn špičkový terén, okouzlující horské chaty, ale i aprés-ski.

Nejlepší lyžařský areál světa má Švýcarsko

„Verbier, jenž je usazen na prosluněné náhorní plošině ve výšce 1500 metrů nad mořem v srdci Švýcarských Alp, si udržel kouzlo horské vesnice,“ okomentovali vítěze hlavní ceny World’s Best Ski Resort. Oblast nabízí milovníkům zimních radovánek více než 400 kilometrů sjezdovek, na své si ve Verbieru přijdou lyžaři všech úrovní. Stejně jako to ve dne žije na svazích, to i v noci žije v místních podnicích. World’s Best Ski Resort dále oceňuje také nejrůznější lyžařské hotely, ten vůbec nejlepší je rovněž ve Verbieru a jmenuje se W Verbier. 

Val Thorens je nejvýše položeným střediskem

Pro francouzské středisko Val Thorens, které je nejvýše položeným v Evropě, jde o teprve druhou prohru za dobu fungování ocenění. Sedminásobný držitel prestižního titulu byl v minulosti poražen pouze rakouským Kitzbühelem a nyní tedy Verbierem. Val Thorens nicméně nadále zůstává nejlepším skiareálem ve Francii.

Městečko Val Thorans leží v nadmořské výšce 2,300 metrů a je nejen nejvýše položeným lyžařským střediskem v Evropě, ale také je nejvyšším bodem nejvýše položené lyžařské oblasti na světě díky svým 600 kilometrům vzájemně propojených sjezdovek. Je to zóna bez aut postavená v nejvyšším standardu horských středisek. Sníh je zaručen po celou sezónu, protože 99% lyžařské oblasti leží nad 2,000 metrů nad mořem. Středisko také nabízí mnoho jiných, nelyžařských aktivit, kluby pod širým nebem se živou hudbou, zip wire, tobogány a mnoho dalšího. Pokud si vyberete pro svou dovolenou tuto zimní pohádkovou říši, určitě neprohloupíte, personál je zde zcela oddán hostům, jež se mohou cítit jedinečně.

Kitzbühel se těší mimořádné oblibě

Rakouské středisko Kitzbühel je mimořádně oblíbené sportovní středisko v Alpách. Tři roky po sobě (2013 – 2015) byl zvolen nejlepším lyžařským střediskem na světě.

Přes 180 kilometrů perfektně upravených sjezdovek, včetně  nejslavnějších sjezdovek světa Streif a Hahnenkamm jsou jen některé z věcí, jež zde můžete zažít.

Dlouhá sportovní tradice golfu a zimních sportů pomohly získat Kitzbühelu světovou reputaci. Moderní resort s návrhářskými butiky hned vedle tradičních tyrolských penzionů dávají tomuto rakouskému kousku ráje tu správnou atmosféru. Sezóna zde trvá 180 dní, proto máte dostatek času si výlet sem naplánovat.

Nejzasněženější je St. Anton am Arlberg 

V Rakousku ještě zůstaneme. Středisko St Anton bývá vždy uveden mezi pěti nejlepšími lyžařskými středisky v Alpách díky své poloze. Leží v regionu Arlberg v Rakousku, jedné z nejzasněženějších oblastí v Evropě. 350 kilometrů sjezdovek, 200 kilometrů tras mimo sjezdovky, moderní lanovka a atraktivní městečko s pohodlnými hotely a výbornými restauracemi činí toto místo jedinečným. 

Zdroj: planetski.eu, valthorens.com, seeverbier.com.

Další zajímavé články
Reklama