Dovolená

Na lyžaře čeká od února nepříjemné překvapení. Sousedé zpřísňují pravidla

Podmínky pro lyžaře se v oblíbených destinacích za hranicemi zpřísňují / Depositphotos
Lyžování v Alpách bylo loni zapovězené, ale letos už je situace naštěstí mnohem lepší. Pokud jste ovšem očkovaní na covid, nebo jste jej prodělali. Potom můžete do Rakouska či do Itálie vyrazit a užít si stovky kilometrů sjezdovek.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

25. ledna 2022   |   10:05

Podmínky pro lyžaře se v oblíbených destinacích za hranicemi zpřísňují a neočkovaným mnoho možností nezbývá. Sousední Rakousko se chystá v rámci podmínek vstupu zkrátit platnost očkování z 270 na 180 dní, a to od 1. února.

Lyžování v Rakousku

Jaká pravidla platí v Rakousku? Zcela bez omezení mohou lyžovat očkovaní a uzdravení z covidu. Pro vjezd do Rakouska navíc PCR test pro ty, kteří nemají 3. dávku očkování či k 2 dávkám prodělaný covid. Pro platnost skipasu není PCR test třeba.

Podmínky pro lyžaře se v oblíbených destinacích za hranicemi zpřísňují

Pravidla pro děti

Do 12 let není vyžadováno nic. Neočkované děti 12-15 let potřebují pro získání skipasu PCR test (platnost 72 h, skipas platí pouze po dobu platnosti testu, po vypršení jeho platnosti je potřeba další test, stačí antigenní. Neočkované děti 12-15 let potřebují pro získání skipasu tzv. Holiday-Ninja-Pass – tento si před cestou vytiskněte a zaznamenejte do něj výsledek PCR testu z ČR, po vypršení jeho platnosti je potřeba pro prodloužení platnosti skipasu podstoupit další test. 

Pozor na zkrácení certifikátů

Rakouské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od 1. 2. 2022  zkracuje Rakousko pro své občany, rezidenty i turisty dobu platnosti očkovacích certifikátů, předkládaných za účelem přístupu ke službám v Rakousku (ubytování v hotelech, penzionech, vstup do restaurací, na sjezdovky apod.). Příslušný právní předpis zatím nebyl publikován, takže podrobnosti nejsou známy. Oficiálně by Vídeň měla změnu oznámit příští týden, cestovní kanceláře podle informací Práva počítají s tím, že to tak bude. Kdo měl dokončené očkování před půlrokem, bude potřebovat třetí, posilující dávku.

Zkrácení doby akceptování platnosti očkovacího certifikátu se netýká osob očkovaných třetí dávkou (booster), kdy je certifikát uznáván po dobu 270 dnů za předpokladu, že očkování třetí dávkou následuje nejméně 120 dní po dokončení předchozí vakcinace. Rovněž 270 dnů je uznáván certifikát o očkování dvěma dávkami v kombinaci s dokladem o prodělání Covid-19  v posledních 180 dnech.

Lyžování Itálie

Na cestu do Itálie z ČR je potřeba splnit tři podmínky: EU Certifikát (v digitální či papírové podobě - o provedeném testu, ukončeném očkování či o zotavení se po prodělaném onemocnění) + test antigenní 24h nebo PCR 48h + PLF formulář. VŠICHNI přijíždějící z ČS EU, tj. i očkovaní a uzdravení, se musí prokázat antigenním testem ne starším 24h nebo PCR 48h, ale nemusí do karantény. Neočkovaní musí mít test a podrobit se 5-denní karanténě a na jejím konci opětovnému testu. Přijíždějící ze zemí mimo EU musí mít test a 10-denní karanténu.

Pro lyžování, ubytování a gastronomii v Itálii se od dětí od 12 let rovněž vyžaduje platný doklad o bezinfekčnosti. V uzavřených místnostech a uzavřených lanovkách (kabiny, sedačky s kryty) je povinnost nosit roušku. Kapacita kabinových lanovek je omezena na 80%, sedačky a vleky bez omezení. Za nepředložení platného certifikátu hrozí pokuty 600 – 1500 EUR. 

Nová pravidla pro lyžování v Itálii od 1. 1. 2022

V itálii platí od nového roku nová pravidla. Jedná se o povinnost mít sjednané pojištění odpovědnosti za škody (nekontroluje se při koupi skipasu, ale v případě škodní události), lyžování pod vlivem alkoholu (max. 0,5 promile) a povinnost nosit ochrannou přilbu pro všechny do 18 let.

Nová pravidla pro ubytování

Od 10.1.2022 dochází k omezením pro neočkované osoby. Super Green Pass = EU certifikát o očkování/uzdravení („ON“ = „2G) bude podmínkou pro ubytování, nákup skipasu =  tj. nebude již stačit negativní výsledek testu. Doklad o očkování/prodělání covidu bude u pokladny při nákupu skipasů spárován se skipasem.

V místech nástupu a výstupu z lanovek a v uzavřených lanovkách je povinnost nosit respirátor FFP2 (nevztahuje se na děti mladší 6 let), přičemž platí zákaz konzumace potravin a nápojů a zákaz kouření během přepravy a také v místech nástupu a výstupu z lanovky. Minimální sociální odstup činí v Itálii 1 metr.

Také Itálie hodlá od začátku února zkrátit platnost očkovacích pasů z devíti na šest měsíců. Podrobnosti zatím nejsou známy.

Zdroj: pressa.ustria.infomzv.cz, covid.gov.cz

Další zajímavé články
Reklama