Dovolená

Nejlepší sjezdovky na českých horách. Vsaďte na jistotu a nebudete litovat

V Čechách mají letos lyžaři ideální podmínky / Depositphotos
Ať je léto, nebo zima, na horách je vždycky prima. A blížící se volno malých školáků si říká o pár dní na horách. Horské chatky, okolní příroda a pár dní volna vám spolehlivě dobijí baterky. Pokud jste milovníci lyžování, máme pro vás pár sjezdovek, které se u nás vyplatí navštívit. Každá přitom zaujme něčím jiným.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. ledna 2022   |   09:59

Milujete zimní sporty, těšíte se na pořádnou lyžovačku, ale nevíte, kde přesně ji zažít a kde jsou nejlepší sjezdovky v Česku? Možná, že chcete vyzkoušet nové místo nebo zkrátka vsadit na jistotu. Pojďte se s námi vydat na ty nejlepší sjezdovky v Česku. Každá je jiná a všechny krásné.  

Rokytnice nad Jizerou nikdy nezklame

Za dlouhými sjezdy se nemusíte trmácet až do Alp. I Krkonoše mohou lyžařům nabídnout rozměry sjezdovek, které se blíží těm zcela běžným v Alpách. Nejdelší česká sjezdovka – modrá Turistická z Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou – vám dopřeje nepřetržitý sjezd v délce přes tři kilometry při převýšení 650 m. Nejde přitom o žádnou klikatou cestu. Z Lysé hory se sice rozbíhá líněji, ale to vynahradí daleký rozhled do Podkrkonoší. Hlavní část je příjemně carvingově skloněná a hlavně dostatečně široká. Jen o půl kilometru kratší je sousední červená FIS. 

Jánské lázně jsou pro všechny

I v Jánských lázních na Černé hoře si můžete užít několik skvělých sjezdovek, včetně běžeckých tratí, večerního lyžování i sáňkařské dráhy. Jedná se především o jednu z nejdelších sjezdovek měřící 3 057m s převýšením 559m.

Areál nabízí sjezdovky různých obtížností vhodné pro všechny věkové kategorie s různými druhy lanovek a vleků, které vás vyvezou přímo nahoru jedna z mála kabinových lanovek v ČR.

Nejnáročnější sjezdovka ve Špindlerově Mlýně 

Špindlerovské sjezdovky nejsou jen nejpropíranější lyžařskou adresou v českých médiích, známé jsou i za hranicemi. I díky tomu, že se tu dvakrát zastavil Světový pohár. Na černé sjezdovce ve Svatém Petru se naposledy světová elita alpských lyžařek utkala v březnu 2019, kdy si triumfy ve slalomu a obřím slalomu rozdělily Američanka Mikaela Shiffrinová a mohutně podporovaná Slovenka Petra Vlhová. 

Nejlepší sjezdovky v České republice

Špindlerovský závod byl závodními týmy a všemi zúčastněnými vyhodnocen z pohledu organizace, návštěvnosti a celkové atmosféry jako jeden z nejlepších za celou sezonu. Trať nazvaná příznačně FIS World Cup je nejen strmá (sklon až 62 %), ale zároveň v domácích poměrech neobvykle široká. A pozor. Další možnost vidět ty nejlepší závodnice světa budou mít čeští fanoušci v roce 2023. Kdo si netroufne na černou sjezdovku, může se vydat po modré, která měří 2 700m. Trať je spíše mírná, vhodná pro nenáročné lyžaře. 

Malebná Dolní Morava

Dolní Morava v seznamu nesmí chybět. Večerní lyžování, celkem 8 různě náročných upravovaných sjezdovek (dohromady 10,4 km), dětský skipark, poma, kotva i čtyřsedačková lanovka, to vše je tu zaručeno.

Klínovec je sázka na jistotu

Klínovec se nachází ve výšce 1244 metrů a je to jeden z nejlepších skiareálů vůbec, který má ty nejlepší sjezdovky v Česku. Na své si tu přijdou všichni, děti i dospělí, začátečníci i pokročilí. Vlek a čtyřsedačka je samozřejmost a spoustu zajímavých sjezdových tratí.

Do hor i s malými dětmi

Chystáte se do hor s dětmi? Zvolte Lipno. I když by se mohlo zdát, že u Lipna nad Vltavou, na břehu naší největší vodní nádrže, nejsou pořádné kopce. Místní terén se ale ukázal jako výborný předpoklad pro nejúspěšnější domácí lyžařské středisko – sjezdovky jsou mírné, široké a obsloužené třemi sedačkovými lanovkami. Velké výukové hřiště je k dispozici zcela zdarma.

České hory sice nedosahují závratných výšek jako Alpy, ale nižší nadmořská výška jim na kráse nijak neubírá. I u nás najdete sjezdovky s nejlepšími podmínkami, kde vám nebude chybět opravdu nic a parádně si to užijete od skvělých služeb po dobře upravený sníh.

Zdroj: snowlab.cz, region-krkonose.cz, lipnoinfo.cz, klinovec.cz

Další zajímavé články
Reklama