Dovolená

Bezpečné lyžování v době covidové. Kam se vydat a kde si dát pozor na pokuty

Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování / Shutterstock
Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování. Pandemie tvrdě zasáhla všechny sféry našeho života a nepochybně bude mít významný dopad i na letošní lyžařskou sezónu. Právě lyžaři by měli být ve střehu. Podmínky se mění velmi rychle a vyplatí se být v obraze.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

13. ledna 2022   |   10:28

Každá země má trochu jiná pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví, ale obecně platí, že ve všech uzavřených prostorách, obslužných zařízeních a restauracích byste si měli zakrývat ústa a nos. Lanové dráhy se řadí mezi dopravní prostředky. Na vlecích a lanovkách povinné zakrytí úst a nosu. Některé země jako Rakousko nebo Česká republika vyžadují použití respirátoru FFP2.

Rakousko

Od 20. prosince došlo v Rakousku k dalšímu zpřísnění. Při vstupu do země je zapotřebí ke covid pasu předložit i aktuální negativní PCR test, anebo doklad o přeočkování 3. dávkou vakcíny. Osoby bez vakcinace nebo testu musí nastoupit do povinné karantény.

Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování

Lidé bez covid pasu podléhají i dalším omezením. K ubytování v hotelu, návštěvě restaurace i vstupu do lyžařského areálu je potřebný doklad o očkování nebo o překonání nemoci. Pouhý test už nestačí.

Kontrola covid pasů

Od úterý 11. ledna 2022 Rakousko jako první země ve středoevropském regionu povinné kontroly tzv. covid pasů také v obchodech. Týká se to také Čechů, kteří zavítají do sousední země a hodlají tam nakupovat. Nově musejí nakupující splnit dvě povinnosti: Být očkováni minimálně dvěma dávkami proti koronaviru, nebo být vyléčení z nemoci COVID-19 a prokázat se platnými certifikáty. Tamní ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že bude dbát na přísné kontroly dodržování těchto nových předpisů.

Od úterý začínají kontroly také v obchodech s nepotravinářským zbožím na celém území země. Všichni zájemci, tedy jen očkovaní nebo vyléčení, o vstup musejí u vchodu do obchodů s elektronikou, butiků, parfumerií, knihoven, obchodů s nábytkem, hračkami nebo šperky předložit certifikát. Podle deníku Österreich jsou dlouhé fronty před obchody nevyhnutelné.

Itálie

Výjimečný stav v Itálii byl prodloužen do 31. března 2022. Itálie je stále rozdělena na bílou, žlutou, oranžovou a červenou zónu. O přidělení kraje do dané zóny rozhoduje ministr zdravotnictví na základě týdenního monitoringu. V regionech označených bílou barvou platí mírnější pravidla. Není tam např. povinné nosit roušku v exteriéru, ani tam neplatí zákaz vycházení.

Od 10.1.2022 došlo k výrazným omezením pro neočkované osoby, tj. které se neprokáží tzv. EU certifikátem z důvodu očkování/uzdravení (tzv. Super Green Pass). EU certifikát o očkování/uzdravení bude vyžadován i pro ubytování v hotelech, cestování dálkovými spoji i MHD, vstupy do lyžařských areálů a mnohé další aktivity, tj. nebude již stačit negativní výsledek testu.

Švýcarsko

Od 20. prosince musí všechny osoby starší 16 let (včetně očkovaných a rekonvalescentů) při vstupu do Švýcarska předložit negativní výsledek PCR testu (platnost max. 72 hodin). Důležité – pro neočkované platí povinnost po čtyřech až sedmi dnech absolvovat další kontrolní test ve Švýcarsku. Tento test (může být antigenní) je zpoplatněn a jeho výsledek by měl být předložen příslušnému úřadu v kantonu. Před příjezdem se také musíte zaregistrovat pomocí elektronického formuláře. Na vlecích a lanovkách je povinné zakrytí úst a nosu. Do interiérů restaurací a barů mají povolen vstup pouze testovaní, očkovaní a vyléčení.

Francie

Také ve Francii platí řada opatření, která se týkají především neočkovaných lidí. Doklad o očkování nebo uzdravení musí být předložen v kavárnách, barech a restauracích, včetně restauračních zahrádek, jakož i v obchodních centrech a nemocnicích. Certifikační povinnost platí také na palubách letadel, vlaků (TGV, Intercités) a meziregionálních dálkových autobusů. V případě absence certifikátu musí být všude předložen negativní výsledek testu RT-PCR (platný 72h) nebo antigenního testu (48h). Ochrana úst a nosu na lanovkách a vlecích je povinná pro všechny starší 11 let.

V případě zhoršení epidemické situace v lyžařských střediscích bude zavedena povinnost předložit covid pasu. Lyžaři přijíždějící do Francie z Česka musí mít potvrzení o očkování proti Covid-19. Alternativou může být také potvrzení o překonání Covid-19 nebo negativní výsledek testu (PCR nebo antigenový test) ne starší než 24 hodin.

Zdroj: mzv.cz, onethesnow.cz, österreich.at.

Další zajímavé články
Reklama