Dovolená

Komplikace pro turisty, které nikdo nepředpokládal. A další nečekané problémy v Evropě

Pokud jste se covidem nakazili na dovolené mimo Evropskou unii, čekají vás komplikace / Shutterstock
Spoléháte na to, že jste prodělali onemocnění covid a se prokázat jako bezinfekční? V některých případech máte smůlu. Nakazit se koronavirem v cizině znamená řadu komplikací.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

06. ledna 2022   |   05:33

Digitální COVID certifikát České republiky Tečka využívá technické standardy EU a je určen k prokazování zdravotního stavu vzhledem k COVID-19 (očkování, prodělaná nemoc, výsledky testů) v souladu s nařízením EU a mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví.

Nakazit se koronavirem v cizině znamená řadu komplikací

Pokud jste se ovšem covidem nakazili na dovolené mimo Evropskou unii, čekají vás komplikace. Jednou z nich může být i to, že nezískáte potvrzení o prodělání nemoci. Systém aplikace Tečka totiž neuznává doklady ze zemí mimo Evropskou unii. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla je aplikace Tečka je propojená pouze se systém EU. Pokud jste onemocnění prodělali například v Dominikánské republice, máte smůlu. „Pozitivní test PCR test opravdu uznat nemůžeme, stejně jako postupuje celá EU," potvrdil nám mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Výjimka platí pouze pro jednu zemi: „Od 1. 7. budou státy Evropské unie a Srbsko přijímat covid certifikát,“ stojí na webu ministerstva. Stejně tak země EU a Srbsko uznává naše doklady, které Češi předkládají právě v aplikaci Tečka. Neočkovaní cestovatelé, kteří vycestovali mimo zmíněné země, tak nezískají doklad o bezinfekčnosti, a to přesto, že nemoc prodělali. Bez tohoto dokladu se nedostanou například na kulturní či sportovní akce nebo do restaurací, kde se vyžaduje doklad o očkování nebo prodělání nemoci.

Ani Tečka už vám nepomůže 

Ministerstvo zdravotnictví původně avizovalo, že ukončí platnost plného očkování po devíti měsících od 1. ledna a Tečka "zčervená". Na poslední chvíli nový ministr Vlastimil Válek rozhodl o odkladu tohoto nařízení na 1. února v souladu se závaznými pravidly Evropské komise. Podle ministerstva tak mají lidé získat dostatek času na podstoupení posilujících dávek, které platnost certifikátů bezinfekčnosti prodlouží.

Jenže ani to některým turistům nepomůže a v zahraničí mohou narazit. Omikron totiž vrátil do hry další rozpory v nařízeních mezi jednotlivými státy a podmínky pro cestování se tak komplikují. Například na sjezdovky do Rakouska se tak už nově nepodívají lidé, kteří mají pouze plné očkování jednodávkovou vakcínou od Johnson&Johnson.

Za zkrácením platnosti stojí obavy z nové varianty omikron, která podle dosavadních dat s větším úspěchem obchází plné očkování dvěma či jednou dávkou, s tou posilující pak ochrana opět stoupá. Situace se nyní v řadě ohledů komplikuje. Některé státy vyžadují i po plně očkovaných testy PCR či právě sahají ke zkrácení platnosti certifikátů. 

Itálie s komplikacemi

Odsud zčervenání Tečky pak nepomůže ani cestujícím do Itálie. Tam už nyní platí hranice 9 měsíců pro očkování, od 1. února se pak zkrátí na pouhých 6 měsíců. Od 10. ledna navíc vstoupí v platnost další zpřísnění. Zatímco nyní platí určitá úleva pro hotely a některá horská střediska, kam mohou i lidé s negativním testem. Nově budou moci i na tato místa pouze lidé mající certifikát o očkování či prodělané nemoci.

Doporučení odborníků

Covidové cestování se v současné době bez mobilu neobejde, dá se do něj uložit téměř všechno. Odborníci ale doporučují nespoléhat se pouze na mobil. Co když z nějakého důvodu selže? Vždy se vyplatí mít po ruce papírovou zálohu, ideálně v několika kopiích. Pak už vás nic nezaskočí.

Zdroj: ockodoc.mzcr.cz, mzv.cz.

Další zajímavé články
Reklama