Dovolená

Cestování bude od pondělí výrazně složitější. Do některých zemí neočkovaní nesmí vůbec

Od pondělí 3. ledna 2022 dojde ke změnám pravidel návratu pro neočkované Čechy / Shutterstock
Od pondělí 3. ledna 2022 dojde ke změnám pravidel návratu pro neočkované Čechy v případě Rumunska, které se zařadí mezi zelenou skupinu států, a Azorských ostrovů, které budou místo oranžové nově v červené kategorii. Mění se také pravidla pro vstup dětí do Německa. Země snížila věkovou hranici pro prokazování bezinfekčnosti ze 12 na 6 let. Zpřísnilo také Finsko, kam neočkovaní již nemohou přicestovat vůbec.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

01. ledna 2022   |   10:20

Nový seznam zemí podle míry rizika nákazy aktualizovaný Ministerstvem zdravotnictví bude účinný od pondělí 3. ledna 2022. Nově budou Itálie, Malta a Švédsko v tmavě červené kategorii, červené bude Lotyšsko, Maďarsko a Rakousko.

Kvůli omikronu Evropa nadále zpřísňuje

V těchto případech však změna kategorizace neznamená zpřísnění pravidel návratu do ČR. Rumunsko bude v zelené kategorii, návrat tak bude jednodušší. Naopak Azorské ostrovy se přesunou z oranžové do červené skupiny států. Ministerstvo zdravotnictví tak rozhodlo na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Návrat do České republiky

Lidé vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do Česka vyplnit příjezdový formulář a při návratu hromadnou dopravou podstoupit antigenní nebo PCR test. Platí také povinnost PCR testu po návratu do ČR, a to nejdříve 5. den a nejpozději 7. den po vstupu na území ČR.

Podmínky testování při návratu ze zahraničí se netýkají občanů ČR a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění COVID-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář. A to bez ohledu na kategorii dané země.

Pokud lidé cestují individuálně, není třeba mít negativní test před zahájením cesty. Musí ale po vstupu na území České republiky podstoupit nejdříve 5. den a nejpozději 14. den PCR test. Povinnost se týká i spolucestujících a rodinných příslušníků.

Mírnější pravidla ale neplatí pro všechny. Cizinci, kteří nemají na území České republiky povolení k pobytu, budou povinni před vstupem na naše území mít negativní PCR test. A to včetně těch, kteří mají dokončené očkování nebo covid prodělali.

Výjimku mají pouze cizinci očkovaní posilující dávkou nebo děti do 12 let. Zvláštní režim platí pro děti ve věku od 12 do 18 let, ty mají po druhé dávce výjimku z předvstupního testu. Neočkované osoby nebo ti, kteří neprodělali covid, musí následně podstoupit PCR test v rozmezí 5. až 7. dne od vstupu na území České republiky a nosit do doby výsledku vždy při opuštění bydliště nebo ubytování respirátor.

Změny v Německu

Cestující z České republiky musí při vstupu na území Německa disponovat potvrzením o bezinfekčnosti. Platí tedy povinnost předložit potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci COVID-19. Toto pravidlo nově platí i pro děti, které dovršily šestý rok věku. Hranice k prokazování bezinfekčnosti tak byla v Německu snížena ze dvanácti na šest let. Podrobná pravidla k cestování do Německa sleduje na svém webu české velvyslanectví v Berlíně.

Do Finska pouze s očkováním a testem

Finská vláda v úterý 28. prosince 2021 s okamžitou platností schválila již dříve projednaná nová zpřísňující opatření pro příjezd do země. Pro všechny osoby je nově požadován negativní výsledek testu starého maximálně 48 hodin. Neočkované osoby nově do Finska nemohou přicestovat vůbec. Jedinou výjimku mají finští občané, rezidenti a osoby cestující do Finska ze zásadních důvodů, které jsou uvedeny na stránkách pohraniční stráže. Aktuální informace naleznete na webových stránkách zastupitelského úřadu v Helsinkách.

V Rakousku již nebude stačit jedna dávka vakcíny Janssen

S účinností od 3. ledna 2022 v Rakousku ztrácí platný vakcinační certifikát osoby, které byly očkovány jednou dávkou vakcíny Janssen. To znamená, že od tohoto dne jejich očkování neplatí jako doklad o bezinfekčnosti. Změna se nedotkla nařízení o vstupu do Rakouska, nadále je tak možné přicestovat do země s jednou dávkou Janssenu. Prakticky se však taková osoba nebude moci od 3. ledna 2022 v Rakousku ubytovat v hotelu, využívat lyžařských vleků či navštívit restauraci. Více informací naleznete na webových stránkách české ambasády ve Vídni.

Zdroj: plf.uzis.cz, mzv.cz, covid.gov.cz.

Další zajímavé články
Reklama