Dovolená

Koronavirus komplikuje cestování. Státy výrazně zpřísňují opatření

Neočkovaným Čechům se od pondělí 1. listopadu ztíží návrat z některých zemí / Depositphotos
Nárůst nakažených koronavirem a rozmach mutace delta ve světě komplikuje cestovatelské plány. Neočkovaným Čechům se od pondělí 1. listopadu ztíží návrat z některých zemí. Problém mají i Slováci. Kvůli sílící epidemii zařadilo Německo s účinností od neděle 31. října Slovensko na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

30. října 2021   |   12:01

Neočkovaní Češi budou mít od pondělí složitější návrat z Dánska, Islandu, Norska a Lichtenštejnska. Všechny čtyři země se na covidovém semaforu přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Naopak z Kypru bude návrat jednodušší. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Nárůst nakažených koronavirem komplikuje cestovatelské plány

Podle aktualizované mapy ministerstva zdravotnictví bude k evropským zemím s nízkým rizikem nákazy (zelená barva) patřit Itálie, Malta, Španělsko, Vatikán a Kanárské ostrovy a Madeira. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay.

V oranžové kategorii budou Andorra, Francie, Kypr, Monako, Portugalsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské a Azorské ostrovy. U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Dánsko, Finsko, Island, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko a Řecko.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Bulharsko, Chorvatsko, Irsko a Slovensko, připojí se tak k Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Rumunsku a Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Nově už nemusí dotyčná osoba být v samoizolaci. Mimo domov ale musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Rizikové Slovensko

Kvůli sílící epidemii zařadilo Německo s účinností od neděle 31. října Slovensko na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí. Oznámil to Institut Roberta Kocha, který soupis spravuje. Česko i přes rychle rostoucí počty nových případů nemoci covid-19 zůstává pro Němce bezpečnou zemí. Nové epidemické hodnocení Slovenska znamená cestovní komplikace především pro neočkované, kteří po příjezdu do Německa musí nehledě na test nastoupit do desetidenní karantény, kterou je možné zkrátit po pěti dnech dalším testem.

Německo naopak ze seznamu vysoce rizikových zemí, o kterém společně rozhodují ministerstva vnitra, zahraničí a zdravotnictví, vyřadilo Izrael a palestinská území.

Tempo šíření koronaviru na Slovensku výrazně zrychluje od září, epidemická situace se dále zhoršila v říjnu. Ve čtvrtek zdravotníci díky PCR testům odhalili 4587 infikovaných. Ve slovenských nemocnicích stoupá počet hospitalizovaných v souvislosti s koronavirovou nákazou. S potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění bylo ve čtvrtek v nemocnicích 1421 osob, tedy nejvíce od letošního dubna.

Zdroj: mzcr.cz, mzv.cz, rki.de.

Další zajímavé články
Reklama