Dovolená

Pozor na změny platné od příštího týdne. Cestovatelům se ztíží návrat do republiky

Návrat do České republiky se pro neočkované ztíží / Depositphotos
Pokud se chystáte na podzim vycestovat, měli byste znát aktuální pravidla. Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. Co bude od příštího týdne jinak?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

17. října 2021   |   09:31

Z Finska, Maďarska a Lucemburska bude od pondělí pro lidi nenaočkované proti covidu obtížnější návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele se země přesunou z oranžové barvy do červené, značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Zjednoduší se naopak návrat ze Švýcarska. V páteční tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Návrat z Maďarska se pro neočkované ztíží

K územím s nízkým rizikem nákazy budou v Evropě nově patřit Itálie a Madeira, přidají se tak k Lichtenštejnsku, Maltě, Vatikánu a Kanárským ostrovům. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay.

V oranžové kategorii budou Andorra, Dánsko, Francie, Island, Kypr, Monako, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, San Marino, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské a Azorské ostrovy.

Jak je to s testováním

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Řecko a Slovensko. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovinsko a ostatní třetí země mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Na koho se vztahují výjimky

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Česko uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) nebo jí odpovídající vakcínou, kterou schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) pro nouzové použití. Tyto osoby musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněn v seznamu certifikátů na webu ministerstva. Může jít také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle evropského nařízení.

Další změny od listopadu

Od listopadu budou moci plně očkovaní Češi znovu cestovat do Spojených států. Na Twitteru o tom informoval ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. Nový režim po více než roce nahradí systém omezení, která se vztahovala mimo jiné na turisty z Evropské unie a Británie.

„USA se otevřou po dlouhých 18 měsících, kdy cestu znemožňoval covid-19,“ napsal Kulhánek. Koordinátor protiepidemické politiky v Bílém domě Jeff Zients v pondělí podle deníku The New York Times uvedl, že ke změně dojde „ze začátku listopadu“.

Cizinci, kteří budou chtít do USA odletět, pak budou muset před nástupem do letadla mířícího na americké území ukazovat potvrzení o dokončeném očkování na covid-19 a k tomu negativní výsledek testu z posledních tří dní. Po příletu pak nebudou muset absolvovat karanténu. „Mezinárodní doprava je klíčová pro spojování rodin a přátel, pro malé i velké podniky a pro podporu otevřeného šíření myšlenek a kultury," uvedl Zients. „To je důvod, proč jsme s vědou a veřejným zdravím na prvním místě vytvořili nový systém mezinárodní letecké dopravy, který posiluje bezpečí Američanů tady doma, jakož i bezpečnost mezinárodní letecké dopravy," uvedl zástupce Bílého domu.

Zdroj: plf.uzis.cz, mzcr.cz.

Další zajímavé články
Reklama