autor Pavel Přeučil
02. listopadu 2018 | 10:41
První nebezpečí na vás číhá už během cesty. Déletrvající let a nedostatek pohybu v letadle můžete odnést trombózou dolních končetin, což je většinou stav, který vás hned po příletu může dovést až do nemocnice. Pamatujte na to, že nejméně každou hodinu byste se měli v letadle projít, zacvičit si, zkrátka trochu rozpohybovat tělo. Další nebezpečí na vás čekají i v cílové destinaci, a právě těm se budeme věnovat podrobněji. Základem k minimalizaci těchto rizik je prevence, která je mnohem lepší než jakákoli léčba.
Myjte si ruce co nejčastěji
Víme, že to zní jako trochu triviální rada, ale nevěřili byste, kolik lidí na tento základní hygienický návyk zapomíná. Hygiena rukou je nezbytná k tomu, aby se snížilo riziko nejrůznějších infekcí, způsobujících průjmy, zvracení, chřipku nebo hepatitidu typu A. Zkušení cestovatelé sebou vozí malou, příruční lahvičku desinfekčního gelu, protože k mýdlu a horké vodě se nemusíte vždycky dostat. Pokud je to možné, použijte k mytí horkou vodu a umývejte si ruce vždy po použití toalety a před jídlem po dobu nejméně 30 sekund.
Pijte zásadně jen balenou vodu
Když si nemůžete být jisti nezávadností místní vody nebo cestujete v oblastech, kde hygiena není na dobré úrovni, pak se rozhodně vyhýbejte místní vodě z vodovodu. Dokonce i když ji místní obyvatelé pijí bez problémů, váš žaludek a střevní mikroflóra nemusí obsahovat ty správné bakterie, které vás běžně ochrání před onemocněním. Vyhněte se místní vodě, a dokonce i ledu v nápojích. Před konzumací balené vody vždy zkontrolujte neporušenost uzávěru. V mnoha zemích je běžným podvodem plnění lahví vodou z kohoutku. Při cestě po Egyptě na to doplatilo několik mých kolegů.
Buďte opatrní při konzumaci potravin
Kontaminace potravin je jednou z nejčastějších příčin žaludečních a střevních potíží na cestách. Vždy se snažte, aby jídlo, které jíte, bylo čerstvé, důkladně propečené a podáváno teplé. Většina z nás neodolá a ochutná nějaké to jídlo u pouličních prodavačů a stánků. Dejte si přitom ale pozor na základní hygienu u dotyčného prodavače. Používá jednorázové rukavice? Jak často je mění?
Bere stejnou rukou, kterou nandavá jídlo i peníze? Nejsou suroviny na přípravu vašeho jídla vystaveny na přímém slunci? Pokud některou z těchto podmínek prodavač nedodržuje, existuje velké riziko, že na dotyčnou pochoutku doplatíte zdravím. Vyhněte se i salátům a zelenině, které jsou omývány většinou v místní, mnohdy neupravené vodě.
Jezte raději známé potraviny
Pro mnohé cestovatele je naprostou samozřejmostí ochutnat místní kuchyni a dopřát si potěšení z jejích netradičních chutí. I k těmto experimentům je nutné přistupovat s rozumem. Pustit se rovnou do konzumace jídel silně kořeněných například kari, nebo dalšími orientálními kořeními, místních masových specialit a lákavých dobrůtek je dobrým způsobem, jak si zajistit nějakou tu žaludeční nevolnost, nebo střevní obtíže.
Je to tzv. potravinová intolerance, kdy vaše zažívací ústrojí nemůže dokonale strávit nezvyklé jídlo. To může vést k bolestem břicha, křečím, průjmům, zvracení či pálení žáhy. Většina příznaků potravinové intolerance sice rychle přejde, ale je to každopádně nepříjemné. Máte-li citlivější žaludek, raději tyto experimenty vynechte.
Opatrně se sluncem
Kůže, spálená po opalování, nebo dokonce úžeh či úpal vám může zkazit celou dovolenou. V jižních destinacích, kde jsou sluneční paprsky mnohem silnější jsou nezbytností opalovací krémy, nejméně s faktorem 15, raději 30. Je k neuvěření, kolik turistů se po příjezdu do cíle svlékne do plavek a okamžitě se vystaví slunci na dlouhé hodiny.
Pamatujte, že v prvních dnech byste na přímém slunci měli setrvat maximálně půl hodinky a postupně dobu prodlužovat. Hlavu si chraňte vhodnou pokrývkou a nezapomínejte ani na dehydrataci. Pijte dost tekutin. Turisté často doplácejí i na obyčejné šnorchlování. Ve vodě necítíte žár slunečních paprsků, ale vaše záda, neustále vystavená slunci to pořádně odnesou.
Chraňte se před hmyzím bodnutím
Komáří štípnutí nebo bodnutí jiným hmyzem je noční můrou každého cestovatele. V nejlepším případě to odnesete svědivým otokem, který brzy pomine, ale v tom horším na vás hmyz přenese některou ze zákeřných nemocí, jako je žlutá zimnice, horečka dengue, japonská encefalitida, nemluvě o malárii.
Komáři jsou problémem v mnoha zemích světa a s těmi, kteří přenášejí nebezpečné choroby se můžete setkat i v jižních částech Evropy. Je dobré si před cestou zkontrolovat ohniska chorob na aktuálním seznamu zemí, který je uveřejňován a stále aktualizován například na stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO), případně na NHS Fit For Travel. Chránit se můžete i vhodným oblečením, zakrývajícím většinu těla a použitím repelentů.
Jednou z prevencí je očkování
Těchto pár velmi jednoduchých opatření výrazně minimalizuje riziko vašeho onemocnění v zahraničí. Jsou tak jednoduché, že je mnoho lidí zcela přehlíží. Předtím, než vyrazíte na svoji vysněnou dovolenou, věnujte pár chvilek svému zdraví. Pokud jedete do exotických zemí, zvažte možnost očkování, které může mnohá rizika výrazně snížit. Například na portálu vakciny.net, najdete přehled zemí, kam je očkování povinné či doporučené.