Dovolená

Cigareta za tisíce a další nástrahy, kterým letos Češi budou čelit během letní dovolené

Na španělské pláži si již nebudete moci zapálit / Depositphotos
Chystáte se do Španělska a jste náruživí kuřáci? Měli byste se mít na pozoru. Od 1. července platí zákaz kouření pro všechny pláže Barcelony. Kromě katalánské metropole je kouření cigaret zakázané i na dalších vybraných plážích po celé zemi, a to i třeba na Kanárských ostrovech.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

04. července 2022   |   10:49

Pohoda, klídek a tabáček, říkají slova oblíbené písně. Zmíněná pohoda je již minulostí pro španělské pláže.

Zákaz kouření

Na španělské pláži si nebudete moci zapálit bez ohledu na to, zda se jedná o městskou pláž, přírodní pláž nebo pláž hotelovou. Od nařízení si iniciátoři slibují snížení množství odpadků po cigaretách včetně nedopalků, které zůstávají na pláži.

Turisté v Evropě musí čelit dalším problémům

Každému, kdo pravidla dané pláže poruší, hrozí pokuta, kterou si stanovuje dané území. Částka se může vyšplhat i na tisíce korun. Barcelona, která má asi 1,6 milionu obyvatel, už loni zavedla od konce května zákaz kouření na čtyřech z deseti městských pláží. Za porušení opatření sice nehrozila žádná sankce, v extrémních případech šlo ale využít pokutu za ignorování pokynu veřejného činitele. Pokud městští policisté upozornili kuřáka, že je na daném místě zákaz kouření, a on cigaretu neuhasil, mohlo se to kvalifikovat jako neposlušnost.

Nedopalky jsou závažný problém

Cigaretové nedopalky jsou podle nejrůznějších studií mnohem závažnějším problémem pro životní prostředí než například plastová brčka. Problém je samozřejmě u filtru, který sám o sobě nedělá kouření bezpečnou zábavou. Proto by mohl být odstraněn. Pohodlí kuřáků bude vyměněno za menší znečišťování životního prostředí.

Do filtru se přidávají acetátová vlákna, plast se rozkládá desítky let. Více než dvě třetiny nedopalků nekončí v odpadcích, ale volně odhozené. Cigaretový papír se rozloží poměrně snadno, filtr nikoliv. Nedopalky cigaret byly nalezeny v trávícím traktu většiny mořských ptáků a ohrožují celý ekosystém.

Chaos na letištích

Turisté v Evropě musí čelit dalšímu problému. Poptávka po cestování v Evropě dramaticky vzrostla se zrušením proticovidových opatření. Jenže některé letecké společnosti se potýkají s nedostatkem personálu a vystavují cestující hodinovým frontám a rušením letů. Evropská letiště se zmítají v chaosu, který se nevyhýbá ani českým cestujícím. Řada z nich uvízla v zahraničí na celé dny, aniž by se dočkali asistence ze strany dopravců. 

Problémy v Chorvatsku

Chystáte se autem do Chorvatka? Řidiče tankující na chorvatských čerpacích stanicích čeká možná již v úterý velmi nepříjemné překvapení. Vyprší totiž nařízení o zastropování cen paliv, které na dva týdny schválila 20. června vláda. Pokud ho nestihne v pondělí prodloužit, zdraží paliva na v přepočtu více než 50 korun za litr.

Pokud vláda v pondělí neprodlouží nařízení o zastropování cen pohonných hmot v Chorvatsku, zdraží od úterka benzín na 16 kun za litr (přibližně 52,73 Kč) a nafta na 16,5 kuny (54,37 Kč), uvedl to web chorvatské veřejnoprávní televize HRT. Od 21. června přitom platí v zemi strop na ceny paliva, který vláda zavedla původně na dva týdny. Ceny zastropovala částkou 13,50 kuny (zhruba 44,50 Kč) za litr benzínu a 13,08 kuny za litr nafty (43,10 Kč).

Opatření má ale jednu významnou výjimku. Neplatí u čerpacích stanic na dálnicích. Vláda se tak snažila, aby ze zastropování měli přínos hlavně místní obyvatelé a spoléhala na to, že turisté projíždějící k moři zůstanou na dálnicích a natankují za tržní cenu. Chorvatský premiér Andrej Plenković v sobotu oznámil, že vláda se bude snažit v pondělí najít řešení, aby raketový růst cen pohonných hmot na občany tvrdě nedopadl.

Zdroj: nofumadores.org, vijesti.hrt.hr.

Další zajímavé články
Reklama