Dovolená

Kvůli ruské invazi si Češi připlatí za dovolenou. Šance, jak zmírnit ztráty, ale existuje

Ruská invaze na Ukrajinu a následné sankce zdraží i leteckou dopravu / Depositphotos
Míra inflace překonala očekávání většiny expertů a zřejmě ještě dále poroste. Projeví se na ni i ekonomické dopady současného válečného konfliktu na Ukrajině. Čím déle válka potrvá, tím budou dopady výraznější. Jedním z odvětví, na které dopadne ruská invaze na Ukrajinu bude i cestovní ruch.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

12. března 2022   |   06:26

Zdražuje téměř všechno, ale nejvíce asi šokuje drastické zvýšení cen pohonných hmot. Dražší pohonné hmoty už začínají do svých cen promítat dopravci a další provozovatelé služeb. Jedním z odvětví, odkud přicházejí zprávy o zdražování jako první, je letecký rovněž průmysl. Dá se tak očekávat, že letenky letos výrazně podraží.

Letenky podraží

Jedná se o další velkou komplikací pro letecké společnosti, které se ještě ani nestihly vzpamatovat z důsledků nedávné koronavirové pandemie. Některé aerolinie proto začínají zavádět i palivové příplatky, a to včetně Smartwings.

Dá se tak očekávat, že letenky výrazně podraží

Jednou z prvních leteckých společností, která sáhla po zavedení palivových příplatků, je malajsijská AirAsia. Ta začala účtovat tyto poplatky na všech vnitrostátních i mezinárodních letech, aby kompenzovala rostoucí ceny leteckého paliva. K podobnému kroku se odhodlaly i některé čínské aerolinky na vybraných vnitrostátních trasách. Ve hře jsou ale i u Japan Airlines nebo letecké společnosti Emirates. Informovala o tom agentura Reuters.

Kvůli vysokým cenám leteckého paliva mění přístup v oblasti cenotvorby i česká letecká společnost Smartwings. „Musíme reagovat zvýšením palivových příplatků. Není vyloučeno, že cena letenek vzroste i o dva až tři tisíce korun,“ uvedla pro iFNES.cz tisková mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková.

Řada leteckých společností navíc v současné době zároveň čelí dalším dodatečným nákladům kvůli uzavření ruského a ukrajinského vzdušného prostoru, kvůli čemuž musí často nalétat mnohem více kilometrů než dřív. 

Problémy mají i cestovní kanceláře 

Kromě toho, že cestovní kanceláře už ruší většinu zájezdů do Ruska, Běloruska nebo na Ukrajinu, budou muset začít také počítat finanční dopady na všechny plánované zájezdy. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jana Papeže si zatím většina cestovních kanceláří drží ceny na původních úrovních. Přiznává ale, že například cena ropy bude v budoucnu znamenat tlak na zvýšení cen letenek.

Pokud už jste se rozhodli, kde letos chcete trávit dovolenou, je dobré letenky zakoupit co nejdříve. „Lidé musí počítat s tím, že čím později letenky koupí, tím zdražení může být větší. Cestovky mají část těchto závazků smluvně zakotvených, a jsou tak částečně před zdražením chráněné. Na druhou stranu z pohledu nových cen leteckých pohonných hmot se zvýšení cen může dotknout i cestovních kanceláří," uvedl pro SZ Byznys Jan Papež.

Podle jeho slov zdražení dorazí ještě letos. „Může se stát, že se to projeví už v letní sezóně. Odhadoval bych, pokud se podíváme zpátky na podobné situace a jaký měly vývoj, že zájezdy zdraží o 5 až 10 procent. Vše bude ale samozřejmě záviset na dalším vývoji situace,“ řekl Jan Papež.

Některé destinace mohou zlevnit

Dobrou zprávou je, že některé destinace by mohly zlevnit, a to v případě scénáře, který by znamenal dočasnou cestovní stopku ruských turistů. „Pokud ruští občané nebudou schopni opustit zemi, protože nebudou moci zaplatit za dovolenou, bude to mít ekonomický dopad na země, do kterých ruská klientela většinově mířila, například Egypt, Turecko nebo exotické země jako Zanzibar. Ty by mohly ve finále zlevnit, pokud ruská klientela tyto destinace opustí,“ přibližuje místopředseda ACK ČR.

Zdroj: reuters.comseznamzprávy.cz, ackcr.cz, idnes.cz.

Další zajímavé články
Reklama