Dovolená

Komplikace pro cestovatele při návratu do České republiky. A jedna důležitá novinka

Nárůst nakažených koronavirem a rozmach mutace delta ve světě komplikuje cestovatelské plány / Depositphotos
Nárůst nakažených koronavirem a rozmach mutace delta ve světě komplikuje cestovatelské plány mnoha Češek a Čechů. A podmínky cestování se mění častěji, než se nám to líbí. Kdo je nesleduje, může být na svých cestách nepříjemně překvapený. Od pondělí budou mít neočkovaní Češi složitější návrat z některých evropských zemí.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. října 2021   |   10:12

Neočkovaní Češi budou mít od pondělí složitější návrat z Polska, Nizozemska a Kypru. Všechny tři země se na covidovém semaforu přesunou z oranžové kategorie do červené. Ta značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Změny nastanou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Podle aktualizované mapy ministerstva zdravotnictví bude k evropským zemím s nízkým rizikem nákazy (zelená barva) patřit Itálie, Malta, Španělsko, Vatikán a Kanárské ostrovy a Madeira. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay.

Neočkovaní Češi budou mít složitější návrat z Polska, Nizozemska a Kypru

V oranžové kategorii bude Andorra, Dánsko, Francie, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, Portugalsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské a Azorské ostrovy. U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy bude patřit Polsko, Nizozemsko, Kypr, Belgie, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Řecko a Slovensko. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovinsko a ostatní země mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Rozhodnutí soudu 

Pražský městský soud zrušil tento týden část z jednoho nařízení proti šíření covid-19. Rozhodl, že vyplňováním příjezdového formuláře po návratu ze zahraničí dochází mimo jiné k porušení jednoho z článků listiny základních lidských práv a svobod. A také proto řekl, že se část tohoto opatření, které se týká povinnosti tento dokument vyplňovat, k 27. říjnu ruší. Ministerstvu tak dal soudce Aleš Sabol čas, aby nařízení přepracovalo. Příjezdový formulář mají vyplňovat všichni starší šesti let. Napsat v něm mají všechny země, které v uplynulých 14 dnech navštívili. Vyplnit mají také své osobní údaje. Ministerstvo zdravotnictví může nařízení přepracovat. Zatím ale nesdělilo, jak bude reagovat.

Pražský městský soud ve svém rozhodnutí také uvedl, že stejné podmínky jsou v této souvislosti kladeny na ty, kteří jsou i nejsou očkování proti koronaviru. Navíc soudce Sabol uvedl, že Česká republika využívá takzvaný cestovatelský semafor. Ten upozorňuje na to, kde je riziko výskytu nemoci covid-19 vysoké a kde ne. Zeleně jsou označeny ty země, kde je riziko nízké. 

„Příjezdový formulář je nutné vyplnit i při příjezdu z těchto ‚zelených‘ zemí,“ konstatoval soudce Sabol s tím, že ministerstvo tak nevysvětlilo, proč je podle něho nutné tento dokument vyplnit bez ohledu na rizikovost země, z níž přicházejí. Zatím není jasné, zda bude ministerstvo na toto rozhodnutí nějak reagovat. „Rozsudek soudu zatím nebyl Ministerstvu zdravotnictví doručený. Dokud se s ním neseznámíme, nebudeme sdělovat jakékoliv komentáře," uvedl Kryštof Berka z jeho tiskového oddělení.

Ministerstvo zdravotnictví zatím nereflektovalo rozhodnutí Městského soudu v Praze, který k 1. listopadu zrušil část opatření o samoizolaci. Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává však povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Zdroj: mzcr.cz, justice.cz.

Další zajímavé články
Reklama