Dovolená

Tři důležité změny v cestování, které by vám rozhodně neměly uniknout

Čeští občané mohou opět cestovat do USA / Depositphotos
Cestovatelský semafor, který aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC, se od 8. listopadu 2021 mění. Aktuálně bude nově v červené kategorii Kypr, San Marino, Švédsko a Švýcarsko. Naopak Argentina, Kolumbie, Namibie a Peru se zařadí na zelený seznam. Čeští občané zároveň mohou od pondělí vycestovat do USA v případě, že jsou plně očkováni a mají negativní test. Německo také potvrdilo, že zatím ČR nezařadí mezi rizikové státy, učinilo tak ale Rumunsko.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. listopadu 2021   |   10:14

Od pondělí 8. listopadu 2021 se mezi země s nízkým rizikem nákazy zařadí Argentina, Kolumbie, Namibie a Peru. Dochází tak ke zlepšení návratových pravidel. Naopak Kypr, San Marino, Švédsko a Švýcarsko se přesunou z oranžové do červené kategorie, tedy států s vysokým rizikem nákazy.

USA po roce a půl otvírají hranice pro cestující z Evropy

Dílčí změny se udály v případě Rakouska. Zde však změna kategorizace neznamená zpřísnění pravidel cestování. Přísnější podmínky cestování se vztahují na neočkované osoby.

Čeští občané mohou opět cestovat do USA

V pondělí 8. listopadu 2021 vstoupí v platnost nová pravidla cestování do USA. Češi tam mohou znovu cestovat přímo ze zemí schengenského prostoru. Podmínkou však je, že budou plně očkováni a současně budou disponovat negativním testem na COVID-19.  Restrikce, přijaté kvůli pandemii nemoci COVID-19, platily rok a půl. Od zahraničních návštěvníků budou nyní USA při příjezdu vyžadovat očkování s výjimkou osob mladších 18 let a lidí, kteří se nemohou nechat naočkovat ze zdravotních důvodů.

Cestovatelé se budou muset před nasednutím do letadla prokázat oficiálním očkovacím průkazem, aerolinky by je přitom neměly pustit na palubu, pokud od jejich druhé dávky uplynuly méně než dva týdny. K tomu bude ještě potřeba negativní test na koronavirus, který v čase odletu nesmí být starší než 72 hodin. Pro osoby, které mají z požadavku na očkování výjimku, nesmí být starší než 24 hodin.

Německo zatím nezpřísní

Jak tento týden potvrdilo Německo, Česká republika prozatím nebude zařazena na seznam vysoce rizikových zemí. Na podmínkách cestování do Německa se tedy příští týden nic nemění.

Naopak Rumunsko nově od 7. listopadu 2021 zařadí ČR na červený seznam zemí s vysokou mírou rizika nákazy. Znamená to, že čeští občané musí mít při vstupu do Rumunska vyplněný příjezdový formulář a potvrzení o očkování, nebo musí podstoupit dvoutýdenní karanténu, kterou lze ukončit osmý den negativním PCR testem. Podrobná pravidla sleduje na svém webu náš zastupitelský úřad v Bukurešti.

Zpřísňuje Rakousko

Některé evropské země naopak v reakci na stoupající počty nákaz koronavirem opatření ode dneška zpřísní. V Rakousku už nebude pro vstup do restaurací, kaváren, kadeřnictví nebo na kulturní a sportovní akce stačit negativní test na koronavirus, nově bude potřeba doklad o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Stejná pravidla budou platit pro hotely nebo lyžařské vleky. Zpřísněná opatření budou podle představitelů rakouské vlády v platnosti nejméně do Vánoc.

Neočkovaní lidé budou mít omezený vstup do interiérů restaurací a hospod a na kulturní a sportovní akce také v německém Sasku. Francie v reakci na zhoršení epidemické situace znovu zavádí povinné nošení roušek pro děti ve školách.

Zdroj: mzv.cz, adac.de, mzcr.cz.

Další zajímavé články
Reklama