Ven z města

Poznejte cyklistickou perlu a jednu z nejkrásnějších tras v Evropě

Je čas nasadit helmu a vydat se za dobrodružstvím / Depositphotos
Pokud jste milovníci aktivní dovolené, nasaďte přilbu a vydejte se na cyklovýlet. Evropa je doslova protkána hustou sítí cyklistických tras vedoucích po místních silničkách, polních cestách a sjízdných lesních stezkách a vybere si opravdu každý. Tak proč toho nevyužít?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. dubna 2022   |   09:53

Mezi nejkrásnější se řadí Dunajská cyklistická trasa. Nenáročný terén, malebná krajina podél řeky, vinařský kraj Wachau a hlavní město Vídeň láká každoročně desetitisíce cyklistů. Podle znalců patří dunajský cyklistický okruh k těm nejhezčím v Evropě a od města Donaueschingen v Německu až po hlavní město Maďarska Budapešť měří kolem 1200 kilometrů. Dobrá zpráva je, že ho zvládnete i s dětmi.

Základní informace o Dunajské cyklostezce

Dunaj je s 2850 km druhou nejdelší řekou Evropy. Velkou část jeho břehů kopíruje Dunajská cyklostezka (německy Donauradweg). Díky snadné sjízdnosti je nejoblíbenější úsek (přes 300 km) mezi Pasovem a Vídní.

Nasaďte helmu a poznejte pohádkově krásné cyklotrasy v Evropě

Dunajská cyklostezka je součástí trasy Eurovelo 6, jež spojuje pobřeží Atlantského oceánu a Černého moře. Na území Rakouska je značení perfektní, a tak s sebou nepotřebujete ani mapu.

Dunajská cyklostezka vede od pramene Dunaje poblíž Donaueschingenu v Německu až k Černému moři a je součástí cyklotrasy EuroVelo 6, jejíž začátek leží na pobřeží Atlantiku.

Je to jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších dálkových cyklotras v Evropě - na Dunajské cyklostezce si můžete užívat klidu a idylické krajiny jako nikde jinde.

Celková délka je 1200 km, z nichž přibližně 380 km vede Rakouskem, 260 km Dolním Rakouskem.

Cyklostezka se skládá z celkem 17 etap, z toho 10 v Dolním Rakousku.
Cesta z Pasova do Vídně trvá přibližně 5 dní.

V dolnorakouské části Dunajské cyklostezky se nachází množství odpočívadel a kulinářských míst pro příjemné přestávky. 

Pro koho se Dunajská cyklostezka hodí

Máme pro vás jednoduchou odpověď. Pro každého! Pro začátek zkuste projet trasu mezi Pasovem a Vídní. Tady je terén mírný, jen velmi zřídka se setkáte se stoupáním. Budete plynout spolu s řekou v pohodovém tempu, přesto každý den zvládnete z trasy ukrojit 50–60 km. S plánováním jednotlivých etap vám pomůže tento přehled. Trasa vede z 90 % mimo silniční provoz a je vyasfaltovaná, proto se výlet po Dunajské stezce hodí i pro rodinu s dětmi.

Než se vydáte na cestu

Výlety na kolech jsou skvělou z možností, jak trávit dovolenou. Při výběru cyklostezky nezapomínejte na její obtížnost a zvažte, zda je vhodná například pro děti. Rovněž vyberte správné období na výlet, abyste nešlapali do strmých kopců pod pálícím sluncem.

Jednotlivé výlety po evropských zemích můžete absolvovat sami nebo si zakoupit cyklistický zájezd od cestovních kanceláří a agentur, které se přímo zabývají tímto druhem cestovního ruchu. Společnosti nabízejí balíček služeb s ubytováním, stravou, průvodcem, půjčením kol, vstupy do jednotlivých atrakcí. Je už jen na vás, jestli vezmete mapu a zvolíte si program podle sebe, nebo si jednoduše zakoupíte zájezd.

Dopravte se vlakem

Na začátek trasy a zpátky domů se dopravte nejlépe vlakem. Ten můžete využít i na přepravu přes úseky, jimž se chcete vyhnout. Podél Dunaje jezdí speciální vlak pro cyklisty, tzv. Radtramper Donau. Kromě vlaku se můžete popovézt také lodí společnosti Wurm & Noé přímo po Dunaji.

Zdroj: donau.com.

Další zajímavé články
Reklama