Dovolená

Nemůžete se dočkat prvního lyžování? Tady začíná sezona už tento víkend

Je čas oprášit lyže a vyrazit na svahy / Depositphotos
Těšíte se na první lyžování? Máme pro vás dobrou zprávu. Zajezdit si můžete už tento víkend. Otevřená jsou již tři střediska na ledovcích Pitztal, Hintertux a Sölden.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

29. září 2021   |   12:29

Síť pěti velkých lyžařských středisek na ledovcích Tyrolska tradičně zahajuje provoz mezi prvními. Střediska na ledovcích Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubai a Hintertux letos nabízí milovníkům zimních sportů 300 kilometrů sjezdovek a 75 lanovek a vleků. Slavnostní otevření Kaunertalu proběhne 8. až 10. října, na Stubaiském ledovci začne sezona v závislosti na sněhových podmínkách začátkem října.

Zvýhodněný skipas

I letos je pro návštěvníky připravený zvýhodněný skipas „White5“, který je společný  pro všechny tyrolské ledovce. Platí od 1. října 2021 a zahrnuje celkem 10 dní (mezi 1. říjnem 2021 a 15.květnem 2022), které je možné flexibilně využít na všech ledovcích. Stojí 492 eur za osobu. 

Denní skipas na ledovci Kaunertal vás vyjde na 55 eur, na Hintertuxu 30,50 eura. Pitztal pak 34 eur. Na ledovci Sölden zaplatíte za den 64 eur, ledovec Stubai nabízí denní skipas za 44,20 eura.

Pozor na bezinfekčnost

Kromě nezbytného vybavení si s sebou nezapomeňte vzít respirátor třídy FFP2 a potvrzení o bezinfekčnosti, oboje budou letos vyžadovat všechna lyžařská střediska v Rakousku. 

Rakousko je pro Čechy nespornou lyžařskou jedničkou

Pokud patříte mezi ty, kteří byli očkováni v lednu či únoru, pak můžete mít problém. Země totiž omezuje platnost očkování. To může být staré maximálně 270 dnů. Tak je třeba mít to na paměti.

Novinky pro letošní rok

Rakušané připravili pro nadcházející sezonu na ledovcích hned několik novinek. Na ledovec Kaunertal se například můžete svézt novou bezbariérovou dva kilometry dlouhou lanovkou. Horní stanice lanovky Weißseejochbahn se nachází v nadmořské výšce 3 044 metrů, přímo na hřebeni, kudy vede státní hranice mezi Rakouskem a Itálií.

Všechny vstupy na lanovku jsou snadno přístupné i pro vozíčkáře. Lanovka se může pochlubit ještě jednou specialitou – energie na její provoz se vyrábí s pomocí solárních panelů. „Plášť budovy se skládá z inovativních fotovoltaických modulů na slunečných stranách. „Moduly vyrábí elektřinu 365 dní v roce, takže nová lanovka je prakticky „zelená“,“ uvádí Rakouská národní turistická centrála.

Ledovec Hintertux zná většina českých lyžařů. Je to jediné lyžařské středisko v Rakousku, kde trvá lyžařská sezona celoročně. I tady je pro nadcházející sezonu připravená jedna novinka. „Po dopoledni stráveném na sjezdovce se člověk s průvodcem ponoří do jeskyně Spannagelhöhle, jediné mramorové jeskyně v centrálních Alpách. Prohlídka jeskyně trvá kolem jedné hodiny a s aperitivem se tam návštěvníci naladí na ohnivé fondue, které si mohou dát v útulném Spannagelhausu. Rolbou se poté dostanou zpět ke stanici lanovky,“ oznamuje Rakouská národní turistická centrála.

Nové zážitky čekají také na lyžaře v Söldenu. Po přestavbě prostřední stanice lanovky Gaislachkoglbahn zvou hosty k zastavení dvě nové moderní restaurace.              

Zdroj: press.austria.infoyumpu.com

Další zajímavé články
Reklama